ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η Ασπροβάλτα πήρε το όνομα της από τον οικισμό Άσπρη Βάλτα, ο οποίος χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, στις νότιες παρυφές των Κερδυλλίων σε αρκετή απόσταση από τη θάλασσα.
Επί τουρκοκρατίας ο οικισμός πηρέ το όνομα Γενή Μαχαλέ, ενώ μετά την αποχώρηση των Τούρκων το χωριό εγκαταλείφτηκε και λιγοστοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην παραλία, στη θέση του σημερινού οικισμού.


Το Σεπτέμβριο του 1923 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 54 περίπου οικογένειες από το χωριό Ρένκοϊ της Τρωάδος, (Τροία), οι οποίοι ίδρυσαν την σημερινή Ασπροβάλτα. Η Ασπροβάλτα έγινε κοινότητα το 1929 με έδρα, έως το 1946, τα Βρασνά. Σήμερα αποτελεί έναν από τους οικισμούς και έδρα του Δήμου Αγίου Γεωργίου.

Οι πρώτοι τουρίστες «ανακάλυψαν» την πανέμορφη περιοχή τη δεκαετία του 1960, ενώ την επόμενη δεκαετία άρχισε η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες σήμερα φθάνουν περίπου τις 12.000! Εκτεταμένες παραλίες, καταπράσινες πλαγιές, αρχαιολογικοί και εκκλησιαστικοί θησαυροί αλλά και σύγχρονες υποδομές συνθέτουν σήμερα την εικόνα της Ασπροβάλτας.